Klokan dama

8. dubna 2007 v 13:38 | Zvíře |  Zvířata
Klokan dama Macropus eugenii je o něco větší než klokan parma, postavou a zbarvením velmi podobný.

Výskyt

Dříve byl rozšířen v početných izolovaných populacích na různých místech v jižní a jihozápadní Austrálii, mimo jiné i na různých ostrovech, na nichž částečně vyhynul. V současnosti žije již jen v jihozápadní Austrálii, na Eyreově poloostrově v jižní Austrálii a na Klokaním ostrově (Kangaroo Island), kde je hojný. Obývá oblasti s hustou vegetací, jaké vídáme v řídkých eukalyptových lesích, v pobřežních stepních formacích a v mallee (oblast suchých keřů).

Základní data

Délka klokana dama je 52 až 68 cm. Jeho hmotnost je 4 až 10 kg.

Zajímavosti

Na několika menších ostrovech u západoaustralského pobřeží se musí klokan dama téměř celý rok obejít bez sladké vody. Je podivuhodné, že tyto populace mohou uhasit svou žízeň mořskou vodou, aniž by jim uškodila. Jako většina klokanů je klokan dama soumrakovým a nočním zvířetem a opouští svůj úkryt v hustém porostu až po setmění.

Klokan dama

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama