Klokan hbitý

8. dubna 2007 v 13:32 | Zvíře |  Zvířata


Klokan hbitý Macropus agilis je středně velký, dosti štíhlý klokan, který se dá poznat podle červenohnědé horní části těla, zřetelně kontrastující se světlou spodní částí.

Výskyt

V tropické severní Austrálii, od severního Queenslendu až po sever Západní Austrálie. Nezachází však příliš daleko do suchých oblastí vnitrozemí, je typickým obyvatelem tropických stromových savan a travnatých biomů se stromovým porostem. Setkáme se s ním i v jižní části Nové Guineje.

Základní data

Délka klokana hbitého je 60 až 85 cm. Jeho hmotnost je 9 až 27 kg.

Zajímavosti

Klokan hbitý patří k nejhojnějším větším klokanům, žijícím ve vlhkých tropických oblastech Austrálie. Rád se zdržuje v blízkosti řek. Jako u všech klokanů se malinké, slepé a holé mládě, vlastně embryo, rodí již měsíc po oplodnění. Potom vlastními silami vleze do matčina vaku, míří při tom nahoru a poté co najde struky, ústa kolem bradavky srostou. Zůstává sedm až osm měsíců ve vaku a využívá ho posléze ještě několik měsíců jako útočiště. Protože je připraveno ještě několik náhradních oplodněných vajíček, začne se, v případě, že mládě zemře, velmi brzy vyvíjet jedno z nich.Pasoucí se klokan hbitý
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama