Klokan rezavý

8. dubna 2007 v 13:58 | Zvíře |  Zvířata
Klokan rezavý Petrogale concinna je člen skupiny skalních klokanů. Vzhledem se podobá klokanu skalnímu.
Délka těla
29 - 35 cm
Délka ocasu
22 - 31 cm
Hmotnost
1 - 1,7 kg

Výskyt

Klokan rezavý se vyskytuje v Austrálii, v severovýchodě západní Austrálie a v Arnhemské zemi.

Tvrdá potrava

V období sucha klokan rezavý opouští svou noru jen v noci a živí se kapradinou nardoo Marsilea crenata, která roste na okraji tůní. Obsahuje až 26 % křemičitanů. Tato velmi tvrdá potrava vede k silnému opotřebování zubů, které však po celý život dorůstají. Opotřebené zuby vypadávají, následující zuby se v čelisti pohybují dopředu a nahrazují je, zatímco vzadu se vytvářejí nové. Tento způsob výměny zubů je společný všem klokanům, obvykle však končí pátou stoličkou.

Predátoři

Klokana rezavého často loví orel běloprsý.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama