Klokan rudý

8. dubna 2007 v 13:57 | Zvíře |  Zvířata
Klokan rudý leží v trávě.
Klokan rudý leží v trávě.
Klokan rudý Macropus rufus je největší žijící vačnatec. Jeho délka je 1 m až 1,6 m. Ocas bývá dlouhý 0,75 m až 1,2 m. Jeho hmotnost je 25 kg až 90 kg. Jde o běžný druh. Jeho jméno není odvozené od barvy srsti, ale od barviva vylučovaného žlázou na prsou.

Výskyt

Vyskytuje se ve velké části Austrálie, v největších počtech žije v otevřené savaně s lesíky.

Počet jedinců

Počet jedinců je proměnlivý rok od roku. Když je období dešťů, může populace čítat až 12 000 000 jedinců, ale v období sucha klesá na pouhých 5 000 000. Samice jsou březí jen když je dostatek dešťů a je dost zeleného rostlinstva. Za dlouhotrvajícího sucha se přestanou samcům tvořit spermie.

Potrava

Klokani rudí využívají ke zjištění vody svůj vysoce vyvinutý čich a jsou-li vodní zdroje omezené, stěhují se až 200 km od svých obvyklých pastvišť. Pasou se hlavně večer, spásají šťavnaté výhonky trav, byliny a listy.

Sociální jednotka

Žijí obvykle skupinách po dvou až deseti, přestože se v době sucha může nashromáždit u jezírka kolem 1 500 klokanů rudých.

Predátoři

Klokan rudý je pokládán za škůdce a je loven pro maso a kůži. Jediným jeho nepřítelem mimo člověka jsou orel klínoocasý a pes dingo

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama