Klokan žlutonohý

8. dubna 2007 v 14:05 | Zvíře |  Zvířata
Klokan žlutonohý Petrogale xanthopus je obdařen nápadnou kresbou v obličeji i na těle, má žlutočervené nohy a proužkovaný ocas. Proto je jedním z nejnápadnějších klokanů.
Délka těla
48 - 65 cm
Hmotnost
6 - 7 kg

Výskyt

V současnosti se vyskytuje ve dvou poddruzích na severovýchodě Jižní Austrálie a na severozápadě Queenslandu, kdysi byl zřejmě rozšířenější. Pro svou krásnou kožešinu se ještě před několika desetiletími hojně lovil a byl dlouho považován za vzácného. Ve Flindersově pohoří v Jižní Austrálii je však nyní opět dosti hojný.

Zajímavosti

Klokani jsou se svou stavbou těla přizpůsobeni spíše energeticky úspornému pohybu v rovném terénu, však skalní klokani dobře šplhají po kamených útvarech. Přizpůsobili se svému životnímu prostředí, a tak je u nich dráp čtvrtého prstu na noze mnohem kratší než u ostatních klokanů, chodidlo je přitom drsné a po straně porostlé řadou chloupků. To zvyšuje třecí odpor a zamezuje sklouznutí. Ocas, který používají především při doskoku jako balancovací tyč, ohýbají za záda.

Klokan žlutonohý

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama